ČAKRE V ENERGIJSKI ASTROLOGIJI

Avtor: Dubravka Oberžan, 21. oktober, 2019

Fotografije: google.com

Planeti osebnega horoskopa predstavljajo energijske centre - čakre. Z njimi opišemo energijsko anatomijo človeka.

V energijski astrologiji planeti predstavljajo čakre. Energijsko anatomijo opisuje 7 glavnih čaker, ki so razporejene vzdolž hrbtenice, glavnega telesnega meridiana, in 3 izven telesne čakre, ki se nahajajo v eteričnem telesu. Čakre so med seboj povezane z meridiani, energijskimi tokovi, ki predstavljajo določen organ (fizično telo), čustvo (čustvena energija) in prepričanje (mentalna energija), v astrološkem smislu pa predstavljajo astrološke hiše, torej tudi različna področja življenja. Njihova naloga je, da zagotavljajo dovajanje energije za nemoteno delovanje vitalnih funkcij in telesnih organov, s katerimi so povezani, in nemoten pretok energije po telesu.

ENERGIJSKA ANATOMIJA ČLOVEKA

Čakre v energijski astrologiji poimenujemo po planetih, s katerimi jih povezujemo.  

Vir slike: google.com, lastna obdelava

V energijski astrologiji čakro opiše:

planet, po katerem je dobila ime,

pripadajoča astrološka hiša (Mars - 1. in 8. hiša, Venera - 2. in 7. hiša, Sonce - 5. hiša, Luna - 4. hiša…)  

planeti v pripadajočih znamenjih – glede na čakro: za Marsovo čakro znamenje Ovna in Škorpijona, za Venerino čakro znamenje Bika in Tehtnice, za Sončevo čakro znamenje Leva, za srčno čakro znamenje Raka …..

Marsova, 1. čakra, tudi korenska čakra, predstavlja naše korenine. Torej naše prednike, s katerimi smo genetsko povezani in občutek varnosti in povezanosti z okoljem, ozemljenost.

Astrološko Marsovo čakro opisujejo Mars in njegov vladar, 1. in 8. hiša horoskopa in planeti v znaku Ovna in Škorpijona. Mars v astrologiji simbolizira energijo in moč, Marsova čakra pa predstavlja temelj našega energijskega telesa. Njena funkcija je, da zagotavlja fizično preživetje in nam daje globok občutek moči in varnosti.

Venerina, 2. čakra je center naše čustvene identitete, privlačnosti, zadovoljstva in sposobnosti, da se prepustimo in uživamo v življenju.

Astrološko Venerino čakro opisuje Venera in njen vladar, 2. in 7. hiša horoskopa in planeti v znaku Bika in Tehtnice.

Sončeva, 3. čakra je središče samozaupanja, osebnostne moči in identitete. Skozi njo izražamo voljo, individualnost in pogum, da uresničujemo svoje želje.

Astrološko jo predstavljajo Sonce in njegov vladar, 5. hiša horoskopa, njen vladar in planeti v 5. hiši ter planeti v znamenju Leva.

Lunina, 4. čakra, srčna čakra je središče našega eteričnega telesa, središče našega čustvenega doživljanja in sposobnosti da dajemo in sprejemamo ljubezen. Brezpogojno. Nahaja se v predelu srca, pod prsnico in ima vitalno vlogo v procesu  izmenjave in uravnoteženja energije vseh čaker, saj  se preko nje povezujejo tri spodnje, telesne čakre z zgornjimi mentalnimi čakrami.

V energijski astrologiji srčno čakro povezujemo s položajem Lune, 4. hiše in z znakom Raka.

Merkurjeva, 5. čakra je središče intelektualne energije, izražanja svojih idej in (za)misli in vseh vrst komunikacije. Nahaja se v predelu grla, zato jo imenujemo tudi grlena čakra.

Astrološko jo opisuje Merkur in njegov vladar, 3. in 6. hiša horoskopa in znamenji, ki jima vlada Merkur (Dvojček, Devica).

Jupitrova, 6. čakra (tretje oko) je središče razumevanja, globljega smisla, vizije in intuicije. Dobro razvita 6. čakra daje sposobnost razumevanja, pomnjenja in učenja. Daje sposobnost medsebojnega povezovanja posameznih dejstev in razumevanje širše slike dogajanja.

Astrološko 6. čakro opisuje Jupiter in njegov dispozitor, 9. in 12. hiša horoskopa in planeti v znamenju Strelca in Rib.

Saturnova, kronska 7. čakra je središče osebne duhovnosti, celovitosti in višjega nivoja zavedanja. Predstavlja portal, preko katerega se povezujemo s kozmičnimi energijami in višjimi stanji zavesti. Da se lahko razvije 7. čakra, moramo predhodno doseči uravnoteženo delovanje na nižjih nivojih, saj se Saturnova čakra na vrhu verige, v katero so medsebojno povezani vsi energijski centri telesa. Šele, ko dosežemo harmonično stanje vseh drugih energijskih centrov (čaker), lahko razvijamo svoj individualni spiritualni potencial in zaživimo kot celovito, harmonično in spiritualno bitje.  

Astrološko Saturnovo čakro opisuje položaj Saturna in njegovega dispozitorja, 10. in 11. hiša horoskopa in planeti v znamenju Kozoroga in Vodnarja.


  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več