PONEDELJEK 21. DECEMBER – Poravnava Saturna in Jupitra in zimski solsticij

Fotografije: google.com

Sonce bo ob 7.47 uri vzšlo že povsem na zadnjih ločnih minutah znamenja Strelca, tik pred vstopom v zimsko znamenje Kozoroga, ki zaznamuje trenutek zimskega solsticija in rojstvo luči. Najkrajši dan v letu (v resnici bo nekaj naslednjih še kako minuto krajših - vir: Sirius 3.0, astrološki software) prinaša vrsto astroloških premikov, med katerimi je gotovo najpomembnejša poravnava Jupitra in Saturna na začetku Vodnarja.

Ponedeljek je Lunin dan in Luna se bo ves dan pomikala po zadnji dekadi znamenja Rib. Dan bo izrazito neptunsko obarvan, saj se bo v prvi uri noči ujela še z nežno energijo Neptuna in jo prenesla v zgodnje dopoldne. Nekaj nestrpnega in vznemirljivega pričakovanja bo v zraku, morda nepričakovan dogodek, ki nam lahko za trenutek zamaje sicer mirno zatišje zgodnjega dopoldneva. Kot da je slutiti nekaj velikega in pomembnega.

Sonce bo ob 7.47 uri vzšlo že povsem na zadnjih ločnih minutah znamenja Strelca, tik pred vstopom v zimsko znamenje Kozoroga, ki zaznamuje trenutek zimskega solsticija in rojstvo luči. Najkrajši dan v letu (v resnici bo nekaj naslednjih še kako minuto krajših - vir: Sirius 3.0, astrološki software) prinaša sam po sebi vrsto astroloških premikov:

-vstop Merkurja v znamenje Kozoroga nekaj minut po polnoči,

-vstop Sonca v znamenje Kozoroga ob 11.02 uri

-zaključevanje 20 letnega ciklusa Jupitra in Saturna in začetek novega ob njuni ponovni združitvi ob 19.20 uri povsem na začetku svobodomiselnega in naprednega znamenja Vodnarja (na 0°29').

Slednji je gotovo najpomembnejši, in v mnogih ozirih napoveduje velike družbene spremembe in spremembo kolektivne družbene zavesti, iz katere črpamo in v enaki meri prispevamo, saj smo neločljivi del kolektiva, ki ga imenujemo človeštvo. Seveda se spremembe ne bodo zgodile čez noč, saj je to dolgotrajen proces in ne enkratni dogodek. Proces, v katerem bodo številna področja našega življenja podvržena preoblikovanju za potrebe nove uranske dobe, v katero se prebuja človeštvo. Dobe, ki jo zaznamuje nesluten tehnološki napredek, humanizem in potreba po vključevanju vseh družbenih skupin na bolj enakopravnih temeljih. Doba, v kateri bomo želeli bolj izvirno izraziti našo individualnost, a hkrati bomo zelo občutljivi in odgovorni do skupnosti.

V karti zimskega solsticija za lokacijo Greenwich, ki opisuje globalno dogajanje, sta Jupiter in Saturn že skoraj poravnana in zelo blizu Ascendenta na 1°58' Vodnarja. Tudi Sonce in Merkur sta skoraj poravnana povsem na začetku znamenja Kozoroga in v nekaj urah po veliki konjunkciji Jupitra in Saturna bo Luna vstopila v Ovna, znamenje iniciacije in povsem novih začetkov, pionirskih podvigov.  

Slika: Zimski solsticij 21. 12. 2020


Vse to je več kot očitna simbolika NOVEGA, sprememb, ki se nakazujejo za obdobje, ki je pred nami. V trenutku poravnave Jupitra in Saturna ob 19:20 uri bosta oba na Descendentu – vrhu 7. hiše, ki postavlja v ospredje odnose in s tem urejanje in usklajevanje odnosov v družbi, med različnimi družbenimi skupinami in različnimi akterji.


Nič manj pomembno ne bo področje odnosov za vsakega posameznika in os Lev – Vodnar, ki je aktivirana tako ob solsticiju kot ob Jupiter – Saturn poravnavi, kaže na potrebo po iskanju kompromisa med individualnimi potrebami in željami obeh partnerjev. Z drugimi besedami: kako lahko ohranimo osebno svobodo in individualnost, svojo osebnost v odnosu in v enaki meri dopustimo in sprejmemo partnerjevo individualnost. To pa se lahko gradi izključno na zaupanju, vzajemnem spoštovanju in sprejemanju različnosti.

To je v  karti solsticija še enkrat jasno nakazano z neharmonično povezavo, inkonjunkcijo Venere in Urana. Inkonjunkcija je aspekt velike notranje napetosti, ki zahteva prilagajanje in usklajevanje, da dosežemo sprejemljiv kompromis za vse strani. 

Seveda bo to zahteven proces, ki se ne bo razvijal mirno in brez nasprotovanj.

Se bomo pripravljeni odpreti za drugačna mnenja? Bomo zmogli preseči razlike in nasprotovanja, ki nas razdvajajo? Se bomo zmogli dogovoriti o pomembnih zadevah, ki so nam skupne in na njih graditi? To so ključna vprašanja, ki zadevajo ne le družbena dogajanja, ampak tudi življenje vsakega posameznika.

Jupiter in Saturn sta že v območju neharmoničnega vpliva nemirnega uporniškega reformatorja Urana (in tudi v njegovem znamenju), s katerim se bosta povezala v kvadrat. Jupiter v januarju, Saturn pa bo skozi vse leto 2021 v težavnem kvadratnem aspektu z Uranom in to je slika nasprotovanja med starim, odhajajočim in novim. Trikrat (februarja, junija in na božični večer 2021) bo njun kvadrat egzakten in takrat bodo tudi nasprotovanja in napetosti najmočneje izražene. Egzakten kvadrat, v katerega se bosta še pred božičem združila Mars in Pluton (ta je zdaj že 5. v zadnjih 6 mesecih) kaže na velike napetosti tako v družbi, kot v nas samih.

Kaj prinašata Jupiter in Saturn v življenje posameznika? Na katerem področju lahko pričakujemo spremembe?

Vsekakor živimo v obdobju, ko bomo priča številnim družbenim spremembam in ko tudi na osebnem področju začenjamo nekaj novega. Z Jupitrom se odpiramo za nova znanja in nove priložnosti, sledimo svojim prepričanjem in se borimo za tisto, v kar verjamemo. Saturn nas opominja, da brez trdega in predanega dela ne moremo pričakovati uspeha. 

Poglejte, v kateri hiši vašega osebnega horoskopa se začenja znamenje Vodnarja. To je področje, kjer lahko začnete nekaj novega. Poglejte še, če imate planet ali pomembno točko horoskopa na 0° fiksnih znamenj (Bik, Lev, Škorpijon, Vodnar). Na področjih, ki jih ti planeti predstavljajo v vašem življenju (hiša, v kateri se nahajajo, hiša, ki ji vladajo) ali na njih pomembno vplivajo, se boste soočali s spremembami. Podrobneje bom o letu 2021 pisala v prihodnjih dneh in v januarju.

Če vas zanima več, mi lahko postavite vprašanja v Astroklepetalnici.  


Objem.

Dubravka

  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več