Polna Luna v noči čarovnic

Fotografije: google.com

Pričakujte nepričakovano

S polno Luno smo vstopili v oktober in s polno Luno se bomo v noči čarovnic, na predvečer vseh svetih, od oktobra poslovili. Modra Luna, kot imenujemo drugo polno Luno v enem koledarskem mesecu, ni tako redek pojav. Dogaja se približno na 2 leti in pol, in je posledica različne dolžine koledarskega in dejanskega Luninega meseca, ki traja 29,5 dni. Polna Luna na noč čarovnic se ponovi vsakih 19 let, naslednja bo leta 2039.

Pričakujte nepričakovano

Če strnem energijo druge oktobrske polne Lune v dve besedi, lahko zapišem le: »Pričakujte nepričakovano«. 

Polna Luna v noči čarovnic se bo dovršila na na 8°38' Bika, na osi dveh fiksnih znamenj (Bik – Škorpijon) in v tesni povezavi z nemirnim, uporniškim in revolucionarnim Uranom, ki prinaša nenadne dogodke in preobrate, zato pa tudi veliko nemira in stresa. Globoka notranja potreba po varnost, miru in telesnem ugodju bo neposredno izzvana z nepričakovanim dogodkom ali preobratom, ki nas lahko povsem vrže iz tira.

Merkur v dneh po polni Luni zaključuje zadnjo letošnjo retrogradno fazo. Upočasnjuje že tudi  Mars, ki se bo sredi novembra obrnil na kraljevski 15.° Ovna. Težave v komunikaciji, ovirano gibanje (Merkur) in nemoč da bi stvari spremenili (Mars), povzročajo stopnjevanje napetosti.

Polna Luna je faza Luninega cikla, ko Sonce in Luna tvorita opozicijo. Opozicija nas sooča z izzivom prilagajanja, iskanja kompromisov in ravnovesja, s katerimi je mogoče zadovoljiti in pomiriti nasprotne strani. Na osebni ravni naše zavestno hotenje in cilje, za katere si strastno in predano prizadevamo, ki pa niso nujno usklajeni z globokimi čustvenimi potrebami.

Opozicija predstavlja odnos, dve zoperstavljeni strani ali dve povsem različni možnosti, ki se, kot je videti, medsebojno izključujeta. Vtis je, da moramo nekaj žrtvovati:  tisto kar si goreče želimo in za kar se strastno zavzemamo (Sonce v Škorpijonu) ali nekaj, kar v resnici potrebujemo, tisto kar nas notranje pomirja in nam daje občutek varnosti in ugodja. Ko bo zasijala v vsej polnosti, se bo Luna povsem približala nestabilnemu in uporniškemu Uranu. Nenadna sprememba ali nepričakovan dogodek lahko postavi stvari v našem življenju na glavo in s tem poruši notranji mir ter nas povsem vrže iz tira. Reakcije so lahko silovite in povsem nekontrolirane. Čustveno se bomo težko obvladovali, v stresu se bomo odzivali  spontano, impulzivno in nepremišljeno, zato se prav hitro  lahko zgodi nesreča. Lahko se tudi neproduktivno zapletemo v (ego) spopade, ki bi jih pozneje lahko obžalovali.

Na osi Bik (Luna) – Škorpijon (Sonce) moramo tako vzpostaviti ravnovesje med praktično in stabilno zemeljsko energijo Bika, ki v tem primeru predstavlja naše čustvene potrebe in na drugi strani globoko intenzivno transformativno energijo Škorpijona. Fiksna zemeljska narava Bika se upira spremembam in za vsako ceno želi ohraniti status quo, medtem ko je fiksno vodno znamenje  Škorpijona znamenje nenehnega spreminjanja, odmiranja, minljivosti in novega rojstva.  V naravi ta proces najbolj neposredno opazujemo skozi razvojne faze metulja, ko mora bitje (ali proces) na predhodni stopnji razvoja odmreti, da se lahko razvije v višjo obliko življenja (bivanja).  

S Soncem v Škorpijonu je to potreba po prečiščenju, da bi se lahko neovirano prepustili toku sprememb. Prečiščenje je proces, v katerem (si) dovolimo, da preživeto, nepotrebno ali celo škodljivo odide, »umre« in naredi prostor za spremembo, za novo rast, obnavljanje ali celo popolno preobrazbo. Na drugi strani pa si z Luno v Biku želimo predvsem miru in ugodja. Luna v Biku nas zadržuje v coni udobja, ki se je oklepamo za vsako ceno. 

Uran zahteva spremembe 

Na osebni ravni nas budi iz otopelosti in kliče k individualnosti in samouresničitvi. Tudi k temu, da se odločno postavimo zase in začnemo nekaj novega, svežega. Temu pozivu bomo sledili vsak na svoj način, odvisno kako močno in na katerem področju se trenutna planetarna postavitev dotika našega osebnega horoskopa, zato bodo naši odzivi seveda zelo različni. Posebej burno bomo odreagirali tisti, ki imamo osebne planete ali pomembne osebne točke v horoskopu okrog 8.° fiksnih znamenj (Bik, Lev, Škorpijon, Vodnar).

S polno Luno (ki vedno povzroča nekaj notranje napetosti) v tesni konjunkciji z Uranom se bomo težko obvladovali. Na zunanje dražljaje (nenadne dogodke, omejitve, vsiljevanje mnenja) se bomo odzivali impulzivno, nestrpno, lahko tudi izjemno ostro in destruktivno. Ta del gre pripisati težavnemu  prepletanju energij Marsa, Jupitra in Plutona. 

Na družbeni ravni Uran budi željo po svobodi, kliče k enakosti v družbi in spoštovanju človekovih pravic. Omejitve, s katerimi se svet sooča v času epidemije, z njimi pa tudi nemoč, da bi v zvezi s tem  nekaj ukrenili, so bile astrološko nakazane že v karti oktobrskega mlaja. Stopnjevanje napetosti, kar je logična posledica nemoči in občutka ujetosti, bo doseglo vrhunec ob jutrišnji polni Luni, ko se bo ta združila z Uranom. 

Uran simbolizira spontanost, uporništvo, potrebo po osebni svobodi, pa tudi nenadne spremembe in preobrate. Planet akcije, energije in borbenosti Mars je še vedno retrograden in zdaj že v fazi, ko upočasnjuje in se prav počasi približuje stopinji obrata. Do 14. novembra se bo premaknil za manj kot stopinjo in pol, zato njegovo zadrževano energijo, nemoč, jezo in bes, celo destruktivnost, še toliko močneje čutimo.

Tudi Merkur  je zdaj že blizu stopinje obrata, kjer bo v torek, na dan ameriških predsedniških volitev,  zaključil svoj zadnji letošnji retrogradni ciklus. Energija komunikacije, sporazumevanja in gibanja (potovanja) je blokirana s tesnim kvadratom neizprosnega Saturna. Čas je za resne teme, novice v tem času ne zbujajo optimizma, prej strah, pesimizem in skrbi. Saturn predstavlja avtoriteto, omejitve, ovire in zastoje, tudi omejitve gibanja, ki so uvedene v mnogih državah po svetu in jih moramo upoštevati.

Z retrogradnim Merkurjem, ki se je vrnil v znamenje Tehtnice, čutimo, da je potreben dogovor in kompromis, če želimo pomiriti notranja nasprotja ali nasprotja v medsebojnih odnosih. Še enkrat več je retrogradni Merkur potrdil svoj sloves in nam postregel z nesporazumi, s »šumi« v komunikaciji, ko ena stran sporoča nekaj, in druga stran sporočila razume drugače ali jih sploh ne sliši. 

Retrogradni Merkur nakazuje na težave v  komunikacijah nasploh, bodisi da gre za prekinitev ali motnje v povezavah, okvare opreme, izgubljena sporočila in sporočila, ki niso prispela na pravi naslov ipd., razkriva pa tudi informacije, za katere bi si želeli, da bi ostale skrite. Prav tako nakazuje na težave v prevozu in s prevoznimi sredstvi, omejitve gibanja in podobno. Zanimivo je, da so v tem času številne letalske družbe napovedale prizemljitev dela flote, kar v astrološkem smislu pripisujemo težavnemu aspektu Merkurja in Urana (dve opoziciji v oktobru, še ena ji sledi v novembru).

Druga oktobrska polna Luna nas pripravlja na presenetljive dogodke in pretrese, ki nas bodo globoko vznemirili. Osebno bomo najbolj pod vplivom teh nestabilnih energij, če imamo osebni planet ali pomembno točko v osebnem horoskopu okrog 8.° fiksnih znamenj (Bik, Lev, Škorpijon, Vodnar).  Za rojene 31. 10. ali 1. 11. bodo te turbulentne energije zapisane v horoskopu solarnega povratka (dejanski horoskop rojstnega dneva) in vpliv bomo čutili še vse prihodnje leto.  

Objem.

Dubravka


  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več