MERKURJEV ENERGIJSKI CENTER

Fotografije: google.com

Najpomembnejša funkcija Merkurjevega energijskega centra je izražanje svojih misli, kreativnosti in svoje individualnosti.

Najpomembnejša funkcija Merkurjevega energijskega centra (EC v nadaljevanju) je izražanje svojih misli, kreativnosti in svoje individualnosti z glasom, z govorom. Oseba z dobro razvitim Merkurjevim EC se zaveda svoje pristnosti (avtentičnosti), jo prepoznava in jo tudi jasno izraža. Nima potrebe, da bi se pretvarjala. Ima jasno oblikovano mnenje in samostojno sprejema odločitve. Za to ne rabi zunanje potrditve in odobravanja drugih. Svoje mnenje mirno, jasno in brez zadržkov pove in ga ne spreminja, če se drugi z njim ne strinjajo samo zato, da bi bila sprejeta. Je dober govornik, ki s tonom, ritmom in z vibracijo glasu pritegne poslušalce. Za dobro komunikacijo je pomembno ne le, da se znamo jasno izražati, ampak tudi, da znamo poslušati in da razumemo, kaj nam želi sogovornik povedati. Zato je pomembno, da sogovorniku dovolimo, da pove, kar želi in ga ne prekinjamo. Z vprašanji ga spodbudimo, da se izrazi in mu hkrati pokažemo, da ga poslušamo.

Sončev in Merkurjev energijski center delujeta v paru

Da lahko naše ideje, ki nastajajo kot rezultat pretočnosti in odprtosti Merkurjevega EC, tudi uresničimo, je potrebna volja, samozavest, odločnost in pogum, ki jih črpamo iz Sončevega EC (3. čakre). Če smo šibki v predelu Sončeve čakre, nam manjka volje, samozavesti in odločnosti, kar se jasno odraža v naši komunikaciji (Merkurjev EC). Glas bo šibkejši in tišji, kot govornik dajemo vtis, kot da smo »v krču«, kot da sami nismo prepričani o tem, kar govorimo. Zato bomo težko pritegnili poslušalce in jih navdušili ali prepričali o naših zamislih ali se bomo celo bali spregovoriti o njih.

NERAVNOVESJE MERKURJEVEGA EC – ASTROLOŠKI ASPEKT

Na neravnovesje (disbalans) Merkurjevega EC v energijski astrologiji kažejo predvsem naslednji astrološki pokazatelji:

  • težavno postavljen Merkur (v znamenju ali v hiši),
  • neharmonični aspekti Merkurja z drugimi planeti osebnega horoskopa,
  • težavni planeti in njihovi aspekti v hišah, ki jih povezujemo z Merkurjem (3. in 6.) in  njihovi vladarji,
  • težavni tranziti ali progresije na natalni Merkur.

Kako prepoznamo neravnovesje Merkurjevega energijskega centra?

Merkurjev EC je kanal, preko katerega sproščamo stres in čustveno napetost (jeza, bes). Presežek energije (npr: Merkur v težavnih aspektih z Marsom, Uranom) na nivoju Merkurjevega EC se sprošča z glasnim in pretiranim govorjenjem, tudi s kričanjem in na ta način oseba poskuša dominirati nad drugimi. Oseba neprestano govori, pogosto brez prave vsebine. Govori hitro in hlastno, drugim skoraj ne pusti do besede. Vsiljuje svoje mnenje in drugih sploh ne posluša ali jih ves čas prekinja.

Če je Merkurjev EC zaprt (primanjkuje energije – npr: težaven aspekt Merkurja s Saturnom, Neptunom), je govorno izražanje oteženo: s težavo izražamo svoje misli ali jih težko povemo na način, da nas drugi razumejo. Ko moramo govoriti pred skupino ljudi, nas vidno preplavijo čustva, pokažemo zadrego in nelagodje. Posebej je to očitno, če imamo hkrati slabše razvit Sončev EC.

V odnosu do samega sebe in do drugih smo neiskreni ali zmedeni in nejasno dojemamo realnost  (Merkur z Neptunom). Težko se odločamo (Merkur v Tehtnici) in pri tem rabimo zunanjo potrditev, da je naša odločitev pravilna, ali pa smo neomajno prepričani v svoj prav in drugim vsiljujemo svoje mnenje (Pluton).

Preveč je misli, misli so nepovezane in nejasno izražene, težko se zberemo in ostanemo osredotočeni ali pa smo pretirano okupirani samo z določenimi zadevami, ki jih nikakor ne moremo »spustiti«. Pretirano smo zaskrbljeni in črnogledi.

Neravnovesje Merkurjevega energijskega centra se lahko izrazi tudi z določenimi ponavljajočimi zdravstvenimi težavami, kot so:

  • pogoste angine, vnetje grla, težave z glasilkami,
  • težave s ščitnico,
  • težave s spodnjo čeljustjo in čeljustnim sklepom,
  • bolečine ali togost in mišična napetost v predelu vratu, ramen in rok (to je lahko povezano tudi s srčno čakro in prsnim delom hrbtenice),
  • bolečine v vratnem delu hrbtenice,
  • pogosto »praskanje« v grlu, draženje, ki nas sili v pokašljevanje ali izkašljevanje, občutek kot da se nam je v grlu nekaj zataknilo (»cmok« v grlu) – vse to je povezano z neravnovesjem Merkurjevega EC in kaže na to, da si ne upamo izraziti, kaj v resnici mislimo in kako čutimo.

ASTROHEALING MERKURJEVEGA EC – URAVNOTEŽENJE ENERGIJE MERKURJA Z UPORABO ESENC

V osnovi uporabljamo za uravnoteženje Merkurjevega EC planetarno esenco Merkurja, ki ji dodajamo esence iz različnih skupin (Bachove, kalifornijske, južnoafriške ali avstralske esence) in z njihovo vibracijo uravnavamo neharmonična stanja, kot bom opisala v nadaljevanju.

Katere esence uporabljamo kot dodatek, je predvsem odvisno od natalne astrološke karte osebe, ki kaže njene primarne in podedovane osebnostne lastnosti in od obdobja, v katerem se oseba trenutno nahaja (tranziti in progresije).

Planetarna esenca Merkurja je osnovna esenca za uravnoteženje Merkurjevega EC na nivoju pasivne – jin energije. Planetarna esenca vsebuje energijski zapis oz. vibracijo, s katero se energija  čakre harmonično izraža. Delo z njo nam omogoči, da sprejmemo nezavedne in podedovane lastnosti, predvsem pa da prečistimo svoje miselne in komunikacijske vzorce.

V prvi fazi zato opuščamo odvečne informacije, ki v nas stopnjujejo napetost in zmedo. Šele tako očiščenih misli lahko poslušamo in tudi slišimo vsebino sporočil, ki prihajajo do nas. S povsem drugačnim zavedanjem bomo prisluhnili drugim, predvsem pa bomo sposobni prisluhniti svojemu notranjemu glasu  in neposredno in jasno izraziti svoje misli.

Esence za uravnoteženje Merkurjevega EC

Kot pri vsakem drugem planetu, se tudi energija Merkurjevega EC izraža na štirih energijskih nivojih. Aktivni, moški, jang nivo pripada elementoma zraka (mentalni , intelektualni del) in ognja (izražanje s komunikacijo). Če se neravnovesje izraža v tem delu, bo razumski del povsem ločen od čustvenega, kar bomo zaznali kot pomanjkanje ali odsotnost empatije, težko bomo dejansko razumeli sporočila, ki jih prejemamo. Takšna oseba nima občutka za druge, preveč, preglasno in nepotrpežljivo govori, sogovornikom ne pusti do besede, ali jih prekinja, kadar je energija na tem nivoju premočno poudarjena. Kadar je Merkurjev center energijsko šibak, se oseba izraža slabše, govori tiho in nerazumljivo.

Če se neravnovesje izraža skozi element ognja, je prisotna nervoza, trema in strah, posebej še, kadar se mora oseba javno izpostaviti. V tem primeru osnovni planetarni esenci dodajamo esenco Bush Fuchsia iz skupine avstralskih esenc. Če neravnovesje zaznavamo pretežno na intelektualnem nivoju (neorganiziranost misli,  veliko idej brez uresničitve, preskakovanje z ene teme na drugo, hitro govorjenje, nervoza ...), uporabimo ecenco Cosmos.

Pasivne, jin, ženske energije so za Merkurja neznano, tuje okolje. Na nivoju elementa vode ga lahko čustva (tudi strah) povsem preplavijo, zato so njegove misli in odločitve, ki jih sprejema, zmedene in iracionalne. Sposobnosti izražanja so zato v pasivnih energijah sprejemanja omejene ali povsem zavrte, oseba se bolj ukvarja s svojimi notranjimi občutenji in se ves čas vrti v začaranem krogu (neprijetne misli, skrbi, nemir, nespečnost). Pomagamo si z Bachovo esenco White Chestnut, ki jo dodamo nosilni planetarni esenci za Merkurjev EC.

Na nivoju zemlje se lahko energija Merkurja izraža zelo praktično, je pa preveč drobnjakarska in se izgublja v podrobnostih (Devica), zato ne more videti celotne slike. Razmišljanje je togo in ozko, usmerjeno izključno na reševanje določenega konkretnega problema, pri tem pa ne kaže pripravljenosti in sposobnosti sprejemanja drugačnih pogledov in mnenj. Mentalni procesi so povsem ločeni od čustvovanja, kar vodi v čustveno nezadovoljstvo in neizpolnjenost, zato so odločitve v veliki meri obarvane s to negativno čustveno energijo. V primeru neravnovesja Merkurjevega EC, ki se primarno izraža na nivoju zemeljskega elementa, dodajamo osnovni planetarni esenci Merkurja južnoafriško esenco Sonderina.

Poleg esenc za uravnoteženje pasivne jin energije (kako sprejemamo in se odzivamo na dražljaje iz okolja), v astroHealingu uporabljamo tudi esence iz jang spektra. Za aktiviranje energije Merkurja tako uporabljamo  esenco volka, ki bo še posebej dobrodošla pred javnimi nastopi ali kadar se moramo izpostaviti pred večjo skupino ljudi.  

Primer uporabe esenc v astroHealingu

Ko govorim o astroHealing terapiji, mislim na:

  • Astrološko “diagnosticiranje” - povezovanje astrološke slike s konkretnimi težavami ali neželenimi stanji.
  • Določitev astroHealing terapije, to je pravilna izbira in sestava esenc, ki je za vsako osebo povsem individualna na podlagi njene astrološke karte, in
  • določitev pravilnega zaporedja in čas jemanja esenc.

Kadar se problematika nanaša na težaven položaj, aspekte ali tranzite Merkurja, za osnovo vedno uporabimo planetarno esenco Merkurja, ki ji dodajamo esence, s katerimi povežemo Merkurja z ustreznim elementom, kot je opisano zgoraj.

Če so težave klienta povezane s težavnim tranzitom, dodajamo eno od Bachovih esenc, s katerimi harmoniziramo težavne aspekte obeh planetov ali pa uporabimo ustrezno esenco za tranzitni planet glede na element, v katerem se planet nahaja.

Seveda astroHealing terapija z esencami omogoča še veliko več. Za lažje razumevanje v nadaljevanje navajam nekaj konkretnih primerov, ki se nanašajo na neravnovesje Merkurjevega energijskega centra:

  • Premagovanje negativnih čustvenih stanj in negativnih vedenjskih vzorcev (npr. prekinjanje sogovornika, vsiljevanje lastnih zamisli, negativne misli, zaskrbljenost….).
  • Temeljito spremembo na določenem področju (kot npr. notranja umirjenost, večja osredotočenost in zbranost, sposobnost koncentracije, sposobnost učinkovitjše komunikacije).
  • Izboljšanje fizičnega počutja v povezavi z določenim EC. V primeru Merkurjevega EC so to lahko pogoste angine, težave z glasilkami, težave s ščitnico, stalno pokašljevanje).
  • Preseganje lastnih omejitev (npr. trema, jecljanje, težavno izbiranje besed).
  • Razvijanje sposobnosti in potencialov (npr: izboljšanje govorniških sposobnosti, jasnega izražanja, prezentacije svojih zamisli).
  • Doseganje konkretnih ciljev v povezavi z astrološko hišo, ki ji vlada Merkur (če je vladar 7. hiše, potem se nanaša na področje odnosov, če je vladar 10., pa na področje kariere itd….).

Naj zaključim s prepričanjem, da nam astrologija predvsem omogoča, da spoznamo samega sebe in se sprejmemo z vsemi svojimi dobrimi in tudi manj zaželenimi lastnostmi.  Šele ko jih ozavestimo, lahko razvijamo svoje sposobnosti in v celoti izkoristimo svoje potenciale ali, kar je nič manj pomembno, premagamo in presežemo svoje pomanjkljivosti.


  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več