Paul Newman in fiksna zvezda Vega

Avtor: Dubravka Oberžan, 8. september, 2018

Fiksne zvezde v osebnem horoskopu

V horoskopu Paula Newmana je Ascendent na fiksni zvezdi Vega iz ozvezdja Lira, ki daje osebi magnetizem in karizmo, v določenih planetarnih kombinacijah pa tudi nadarjenost za naravoslovje.

Mitološko ozadje

Lira je glasbeni instrument, ki ga je Apolon podaril Orfeju, najbolj slavnemu pevcu starih grških mitov. Talent za glasbo je podedoval po starših, muzi epske poezije Kaliope in boga Eagarja. Njegovo igranje je privabilo divje živali, v naravi pa je ob njegovem igranju zavladal popoln mir in harmonija.

Ljubezenski del mita je tragična zgodba o veliki ljubezni, ki se je končala s prezgodnjo smrtjo njegove mlade žene Evridike potem, ko jo je pičila kača. Neutolažljivi Orfej se je odpravil v svet mrtvih in s svojim igranjem prepričal vladarja podzemlja Hada in Perzefono, da sta Evridiki dovolila oditi pod pogojem, da je Orfej ne bo pogledal, dokler ne prideta iz podzemlja. Evridika je hodila za Orfejem in ko je ta že zagledal dnevno svetlobo, se je ozrl, še preden je ona stopila iz podzemlja in jo tako izgubil za vedno. Zaman so bili njegovi poskusi, da bi se vrnil v podzemlje in jo skušal vrniti. Od takrat je zavračal družbo žensk, kar ga je na koncu stalo življenja. Pokončale so ga razjarjene bakhantke, razuzdane spremljevalke boga Dioniza, besne in užaljene zaradi njegove zavrnitve. V njegov spomin je Zevs postavil Orfejevo glasbilo liro na nebesni svod.

Astrološki vpliv

V astrološkem smislu ozvezdje Lira opisuje izjemen umetniški in glasbeni talent. V ljubezni opisuje tragično, nesrečno življenjsko usodo, seveda če je povezano s področjem horoskopa, ki opisuje ljubezensko življenje in partnerja. Predstavlja nevarnost za enega od partnerjev, pogosto je to ženska. Če gre za moškega, kar je odvisno od planeta, ki je povezan s tem ozvezdjem, je ta lahko tarča maščevanja ljubosumne ali zavrnjene ženske.

V horoskopu legendarnega igralca zlate dobe Hollywooda Paula Newmana vidimo Ascendent na fiksni zvezdi Vega v tesni povezavi z Venero in Merkurjem, ki oba opisujeta naravo te fiksne zvezde. Merkur je vladar 5. in 6. hiše in opisuje njegov igralski poklic, njegovo umetniško izražanje, sceno. Venera v splošnem opisuje ljubezenske odnose, v povezavi z 9. hišo, ki ji vlada, gre lahko za izobraženo in vplivno osebo, pa tudi osebo z mednarodnim slovesom. 9. hiša opisuje tudi drugi zakon. V kombinaciji z Jupitrom iz 12. hiše in s Soncem v 1. hiši vidimo sliko izjemno talentirane, privlačne, karizmatične in samozavestne osebe. Vladar Ascendenta Saturn kaže, da je ves svoj umetniški talent in ustvarjalno energijo usmeril v 10. hišo kariere in statusa in s tem dosegel status legende in svetovno slavo.

Ozvezdje Corona Borealis

MC, ki kaže na kariero, njegove dosežke in status v družbi in Saturn, ki kot vladar Ascendenta predstavlja samo osebo, se nahajata v bližini zvezd Nusakan in Alfeka iz ozvezdja Corona Borealis, (Severna krona), še eno ozvezdje, katerega vpliv se izraža na ljubezenskem področju, osebo pa povezuje tudi z umetnostjo in s poezijo.

V življenju ga spremlja sreča in zlahka doseže uspeh, hitro in nepričakovano. Uspeh ni neposredno njegova zasluga, bolj je splet srečnih okoliščin. V primeru Paula Newmana je k temu veliko pripomogel privlačni videz, osebni magnetizem in karizma, ki ju je izžareval.

Alfeka je zvezda v osrednjem delu Severne krone, znana tudi kot »biser v kroni«. Astrološko njen vpliv povezujemo s srečnim ljubezenskim življenjem, lahko kaže na ljubezen s pomembno in vplivno osebo. Drugi zakon z veliko holywoodsko igralko Joanne Woodward je trajal več kot 50 let, vse do njegove smrti. Iz njegove biografije je razvidno, da se je z njo poročil samo nekaj dni po ločitvi od svoje prve žene. S tem je izpolnjen tudi drugi del ljubezenskega mita, o katerem govori ozvezdje Corona Borealis. Moški je prelomil obljubo ljubezni in večne zvestobe in zaradi druge ljubezni zapustil žensko, ki mu je stala ob strani v težkem življenjskem obdobju (začetki njegove igralske kariere).

Prvi zakon se je končal po devetih letih, kar še dodatno povezuje njegovo življenjsko zgodbo z mitom o Ariadni. Ariadna je bila lepa hči kretskega kralja Minosa. Vsakih devet let so mu morali Atenci v povračilo, ker so mu ubili sina, poslati sedem mladeničev in sedem deklet, da jih je žrtvoval Minotavru. Pošast, pol bik in pol človek, je živela v labirintu, iz katerega se ni bilo mogoče vrniti.

Med njimi je kot eden od žrtvovanih mladeničev prišel junak Tezej, da bi pokončal pošast. Ariadna se je na prvi pogled zaljubila vanj in mu je pri tem pomagala. Dala mu je meč, s katerim je ubil Minotavra in klobčič niti, katere konec je privezal ob vstopu v labirint, da je našel pot iz njega. Ariadna je z njim zapustila Kreto, a ljubezen ni trajala. Tezej jo je zapustil v spanju in jo pustil na otoku Naxosu.

V astrologiji je to tema o nehvaležnosti in prelomljeni ljubezenski obljubi. Luna in Pluton v horoskopu Paula Newmana povezujeta 10. hišo kariere in statusa in 7. hišo zakona in javnosti. Luna je v tesni povezavi s fiksno zvezdo Enif iz ozvezdja Pegaz, to pa je povezano z umetniškim talentom. V primeru Paula Newmana to opisuje tudi talent njegove žene (Luna, vladar 7. hiše – zakonski partner), enako kot Venera v povezavi s fiksno zvezdo Vega (Venera, vladar 9. hiše – 2. zakon). Tudi vrh 7. hiše, ki je povezan s fiksno zvezdo Kanopus iz ozvezdja Argo Navis, opisuje umetniško nadarjenost na področju filmskega ustvarjanja in talent za pisanje.


  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več