Amy Winehouse - 2. del

Avtor: Dubravka Oberžan, 11. september, 2019

Fotografije: google.com

Izjemna Amy Winehouse, sijajna glasbenica, avtorica glasbe in besedil, izjemna izvajalka, se je rodila 14. septembra 1983 v Londonu. Njen glasbeni opus je, čeprav pripada nesrečnemu Klubu 27 (umrla je 23. julija 2011, stara komaj 27 let), pomembno obogatil svetovno zakladnico glasbene ustvarjalnosti. RIP dear Amy.

Amy Winehouse in ozvezdje Strelec (Sagittarius)

Amy Winehouse, prav gotovo ena od najbolj nadarjenih glasbenic svoje generacije, se je dolga leta pred očmi svetovne javnosti spopadala z odvisnostjo. Čeprav ji je slava in pozornost javnosti godila (Venera v Levu, Vladar Ascendenta v konjunkciji s Soncem v 5. hiši), pa se je le s težavo soočala z njenimi negativnimi posledicami. „Pomoč“ je našla v alkoholu in drogah, s katerimi se je na avtodestruktivni način lahko umaknila v osamo in se zaščitila pred zunanjim svetom, na kar kaže položaj Lune, ki je v šibkem dostojanstvu v znamenju Kozoroga in v 7. hiši (javnost, partnerstvo – zasebno in poslovno) v konjunkciji z Neptunom (občutljivost, a tudi nagnjenost k odvisnostim). Skupaj s svojim dispozitorjem Saturnom tvori težavno Jod konfiguracijo s Kironom iz 12. hiše.

Luna kot  najmočnejši prevodnik vpliva fiksnih zvezd se v horoskopu Amy Winhouse nahaja v bližini zvezd (v bistvu gre za meglici) Spikulum in Alnasl iz ozvezdja Sagittarius, obe pa se nahajata v delu ozvezdja, ki predstavlja vrh puščice. Obe nosita energijo Marsa in Lune, izjemno ustvarjalno moč, a hkrati nežnost in občutljivost. V astrološkem smislu predstavljata zamegljen pogled, kot vsaka meglica, pa tudi morbidnost ali izkrivljen pogled na življenje in s tem povezane strahove.


Astrološki pomen ozvezdja Sagittarius – mitološko ozadje

Z ozvezdjem Sagittarius povezujemo dve mitološki zgodbi. Prva, nekantavrovska, govori o Krotusu, ki je živel na gori Helikon, kjer je užival v druženju z Muzami in v njihovem petju. Občudovanje jim je izkazoval z navdušenim ploskanjem, kot še danes občinstvo nagrajuje umetniške nastope. Pripisujemo mu umetniški talent, posebej še na glasbenem področju. 

Drugi mit govori o Kironu, nesmrtnem kentavru, ki ga je po nesreči s puščico, katere konica je bila prevlečena s strupom, ranil njegov prijatelj Herkul. Ker je bil nesmrten, ga strup ni usmrtil, mu je pa povzročal nevzdržne bolečine. Poznamo ga kot prvega astrologa in zdravilca in astroHealingu, ki združuje oboje, pripada vladavina Kirona. Kironu, ki je bil vsestransko nadarjen, pripisujemo tudi glasbeni talent.

Tudi v tej verziji mitološka zgodba opisuje življenjsko pot Amy Winehouse: življenje umetnice, ki izstopa zaradi svojega umetniškega talenta in izvirnosti, podobno kot se je Kiron razlikoval od preostalih divjih in primitivnih kentavrov, ki so nebrzdano živeli svojo animalno naravo in sledili svojim instinktom. Vse življenje se je spopadala z neozdravljivo rano (nagnjenost k odvisnosti), ki se je stopnjevala in postala povsem neobvladljiva zaradi vse večjega bremena, ki ga je občutila zaradi pretirane javne izpostavljenosti. Pred tem se ni mogla umakniti ali se primerno zaščititi. Pri rosnih 27 letih je zaradi posledic odvisnosti in prevelike količine alkohola na vrhuncu ustvarjalnih moči umrla na svojem domu v Londonu.

V obeh primerih je mitološka zgodba povezana z glasbenim talentom. Če je Luna prevodnik vpliva, kot je to v Amyjinem primeru, je to potencial, da oseba doseže veliko popularnost, a kaže tudi na veliko občutljivost. Ker gre za zvezdi z vrha puščice, gre za osebo, ki „kaže smer“ in ji drugi sledijo, v neharmoničnih povezavah (kot je v horoskop Amy) pa lahko sama postane tarča (oboževalcev, zasledovalcev, paparazzov....).

Na to v njenem horoskopu kaže tudi položaj MC (točka kariere in družbenega statusa) v kontaktu s fiksno zvezdo Albali (ozvezdje Vodnar – Aquarius), ki kaže na nevarnosti, povezane s kariero, preganjanje (velik pritisk javnosti, novinarjev in fotografov) ali celo smrt – zgodba, ki jo zlahka povežemo z življenjsko zgodbo Amy Winehouse. Fiksna zvezda Albali nosi energijo Saturna, Merkurja in Urana. Merkur v njenem horoskopu predstavlja Amy (vladar Ascendenta) in njen umetniški talent (Merkur je v visokem dostojanstvu – na višini), povezan s Soncem (slava, kreativno izražanje) in s fiksno zvezdo Alkes iz ozvezdja Čaša (Crater), o čemer sem podrobneje pisala v prvem delu besedila.

Saturn in Uran kot vladarja 10. hiše kariere se nahajata v 6. hiši službe oz. dela, s katerim se ukvarja in načina življenja, življenjskega sloga pa tudi fiziologije in bolezni. Saturn je tudi vladar 8. hiše smrti in dispozitor Lune in je v konjunkciji s Plutonom (smrt) na fiksni zvezdi Miaplacidus iz ozvezdja Argo Navis, o čemer bom pisala v nadaljevanju. Uran je v konjunkciji z Jupitrom (ekscesi in pretiravanje), ki je vladar 7. hiše javnosti in dispozitor Neptuna (umetniška inspiracija, pa tudi odvisnosti in eskapizem, izmikanje), oba pa sta postavljena nasproti Kirona (neozdravljiva rana), ki predstavlja vrh problematične konfiguracije jod. 

Če neharmoničnih energij joda in izzivov, ki jih ta predstavlja – v njenem primeru čustvene (ne)stabilnosti, povezane z javno izpostavljenostjo, ki izhaja iz njene podobe v javnosti in kariere - ne zmoremo obvladati, bo to imelo vpliv na psihičnem in telesnem zdravju (povezava 6. in 12. hiše) in lahko vodi v smrt (Saturn je vladar 8. hiše smrti v konjunkciji s Plutonom).

Ozvezdje Argo Navis in smrt Amy Winehouse

Saturn, ki je dispozitor Lune, se nahaja na fiksni zvezdi Miaplacidus iz ozvezdja Argo Navis in nosi energijo Jupitra in Saturna. Saturn kot prevodnik vpliva ozvezdja prenaša najtežji del mitološke zgodbe, posebej še, ker je v konjunkciji s Plutonom, ta pa je vladar vkleščenega znaka v 6. hiši, zato je potreben čas, da se v celoti pokaže ali razvije. Ta del mita opisuje opevanega junaka Jazona, ki se je v spremstvu največjih junakov tistega časa podal v neznano, v avanturo, iz katere se je vrnil kot zmagovalec, ovenčan s slavo, a se je njegova življenjska pot končala nadvse tragično. Z njegovo smrtjo pod ruševinami njegove ladje, ko se je nanj zrušila preperela krma ladje, s katero se je proslavil. Posebej velja izpostaviti, da se Miaplacidus nahaja v delu ozvezdja, ki predstavlja krmo ladje in s tem je njena simbolika še posebej poudarjena.

Saturn je vladar 10. hiše kariere in 8. hiše smrti. V horoskopu Amy Winehouse se nahaja v 6. hiši (delo, služba, zdravje oz. bolezen) in je del jod konfiguracije (2 planeta v sekstilu in oba v kvinkunksu s tretjim, ki predstavlja vrh konfiguracije) skupaj z Luno in s Kironom. Če prevedem v običajni jezik, je zanjo ogromna popularnost (Neptun v središču Galaksije v konjunkciji z Luno, ki predstavlja njeno publiko v 7. hiši javnosti) predstavljala prevelik pritisk in izziv, ki mu ni bila kos. Na njenih zadnjih koncertih v Parizu in v Beogradu jo je publika izžvižgala potem, ko se je na odru pojavila v komaj zavednem stanju pod vplivom drog in / ali alkohola, tako da sploh ni bila sposobna nastopiti. Ta slika jasno asociira na Jazonov konec – izgnanstvo in prezir od ljudi, ki so jo na vrhuncu slave slavili in oboževali, in smrt pod bremenom uspeha in svetovne slave.

Izjemna Amy Jade Winehouse, sijajna glasbenica, avtorica glasbe in besedil, izjemna izvajalka, se je rodila 14. septembra 1983 v Londonu. Njen glasbeni opus je, čeprav pripada nesrečnemu Klubu 27 (umrla je 23. Julija 2011, stara komaj 27 let), pomembno obogatil svetovno zakladnico glasbene ustvarjalnosti. 

RIP dear Amy. 

  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več