Razkošen umetniški talent - sveta voda v Čaši nesmrtnosti

Avtor: Dubravka Oberžan, 8. september, 2018

Fotografije: google

Izjemna Amy Jade Winehouse, sijajna glasbenica, avtorica glasbe in besedil, izjemna izvajalka, se je rodila 14. septembra 1983 v Londonu. Njen glasbeni opus je, čeprav pripada nesrečnemu Klubu 27 (umrla je 23. julija 2011), pomembno obogatil svetovno zakladnico glasbene ustvarjalnosti. RIP dear Amy.

Vpliv ozvezdja Orion

V horoskopu ene najbolj talentiranih glasbenic tega tisočletja Amy Winehouse vidimo močan vpliv ozvezdja Orion. Ascendent v bližini zvezde Rigel in severno Lunino sečišče na Belatriksu kažeta na velik potencial, da z izvirnostjo in kreativnim talentom doseže velik uspeh in bogastvo, seveda če struktura horoskopa prenese tako veliko zgodbo. Predvsem sta za to potrebna močan Jupiter in Mars. Jupiter je v znaku, ki mu vlada (Strelec), povezan je z Uranom, ki ji daje izvirnost, pa tudi ekscentričnost, ta pa v kombinaciji z Jupitrom pretiravanje in ekscesno obnašanje v javnosti, saj je Jupiter tudi vladar 7. hiše partnerstva in javnosti. To zanjo predstavlja nerešljivo težavo, ki jo je na koncu pognala v smrt. To se predvsem kaže skozi neharmonični vpliv Kirona, ki je v 12. hiši in hkrati predstavlja vrh težke konfiguracije jod, v katero je vključena Luna pod vplivom Neptuna (nagnjenost k odvisnostim) in na drugi strani Saturn, ki je vladar 8. hiše smrti v povezavi s Plutonom (smrt).

Merkur je vladar Ascendenta, zato je to planet, ki predstavlja osebo samo in njeno usodo. V znaku Device je na višini in zato še posebej močan, je pa retrograden in blizu Sonca (»ožgan«). Amy je bila izjemno inteligentna in kreativna oseba, perfekcionistka, a skromna in introvertirana, zadržana, zato so jo slava in izpostavljanje v javnosti ter nenehen pritisk novinarjev in fotografov predvsem obremenjevali, na kar kažejo neharmonična povezava Merkurja in Sonca z osjo Ascendent (ona sama) – Descendent (javnost), pa tudi neharmonična povezava z Luno in Neptunom iz 7. hiše javnosti in partnerstva.

Strastna in ekstravagantna stacionarna Venera (tik pred spremembo smeri) v 4. hiši je v strastnem objemu Marsa in harmonično povezana z romantičnim Neptunom iz 7. hiše partnerstva, kar kaže na njeno potrebo po intimnosti in bližini. V njej živijo strast, kreativni potencial in umetniški navdih, ki se izražajo na njenem poklicnem področju (Venera je vladarica 6. hiše). Preko Sonca (astrologi temu rečemo dispozicija) se vpliv Venere in Marsa prenaša tudi na 5. hišo kreativnosti in na Merkurja (njo samo) in s tem je odprt kanal preko katerega je Amy lahko izrazila svoj razkošen in plodovit umetniški talent.

Ozvezdje Lev

Venera in Mars sta v konjunkciji (povezavi) z zvezdama iz ozvezdja Lev: Venera s Subro, ki nosi naravo Venere in Merkurja. Venerina postavitev je ekstravagantna, v znaku, ki si želi pozornosti in priznanja (Lev) in ki sodi na sceno. Tudi njen dispozitor (Sonce), ki pokaže, kako se bodo stvari razvijale v prihodnosti, je v harmonični povezavi z Merkurjem, vendar v znamenju najšibkejšega dostojanstva (pada) Venere, kar seveda ni dober znak. Mars je v povezavi s fiksno zvezdo Aldženubi, ki je obarvana z energijo Marsa in Saturna in je znana tudi kot »tisti, ki rjove«. Njen glas je bil edinstven, globok, izrazno močan. Enako izvirna je bila njena scenska podoba, njen zaščitni znak so bili bujno oblikovani lasje, ki spominjajo na levjo grivo.

Ozvezdje Lev v bistvu ne govori o umetniškem talentu, predstavlja pa osebe, ki imajo veliko moč, vpliv in status v družbi, a hkrati tudi nevarnost, da takšna oseba izgubi pomemben položaj zaradi lastnega strahu, kot to opisuje mit o nemejskem levu, ki ga je Herkul ubil šele, ko se je ta zaradi strahu pred preganjanjem zatekel v podzemno jamo.

Na izgubo moči in njen padec kaže neharmonični vpliv Neptuna. Zvezda Aldženubi lahko predstavlja določeno nevarnost, nagnjenost k destrukciji in celo samodestruktivnosti, če sta Mars in Saturn postavljena problematično, kot to lahko vidimo v horoskopu Amy. Neharmonični vpliv Neptuna, ki mu je Mars izpostavljen preko dispozitorja Sonca, kaže na izgubo moči in položaja, pa tudi na nevarnost, da se oseba prepusti odvisnostim. Saturn v 6. hiši opisuje življenjski slog in navade, povezane z njenim poklicem in kariero, ki ji načenjajo zdravje in jo vodijo v prerano smrt pri rosnih 27 letih.

Ozvezdje Čaša (Crater)

Merkur in Sonce se nahajata blizu fiksne zvezde Alkes iz ozvezdja ČAŠA (Crater). Mitološko predstavlja čašo, v kateri naj bi krokar po naročilu Apolona na Olimp prinesel sveto vodo za praznovanje v čast Zevsa, ta pa naročila ni izpolnil pravočasno. Da bi opravičil svojo zamudo, je ob vrnitvi na Olimp v čaši prinesel Hidro, vodno kačo, s katero naj bi se boril ob izviru. Bogovi so njegovo laž in zavajanje seveda spregledali in so ga za kazen in v opomin drugim skupaj s Hidro in s Čašo postavili na nebo.

Astrološko, ozvezdje Čaša predstavlja vero in zaupanje in jo v tem kontekstu lahko razumemo v religioznem smislu. Metaforično sveta voda predstavlja talent, poseben dar, ki ga ima oseba v sebi in ga posreduje drugim. Retrogradni Merkur v 5. hiši kreativnosti je v znaku Device na višini in obsijan s slavo (Soncem). Oba se nahajata zelo blizu zvezde Alkes na dnu čaše, kar jasno kaže na njen razkošen umetniški talent pa tudi na sposobnost, da na kreativen način (pisanje besedil in glasbe) in na odru izraža svoje najplemenitejše kvalitete.

V negativnih povezavah ozvezdje Čaša opisuje prevare, zavajanje in manipuliranje, oseba lahko postane žrtev tujega pohlepa, kar realno opisuje razmere v svetu show businessa, pa tudi Amyino zasebno življenje. V težavnih in neharmoničnih planetarnih povezavah ozvezdje Čaša lahko kaže na pomanjkanje volje in nagnjenost k alkoholizmu in drugim vrstam odvisnosti. V horoskopu Amy Winehouse je to jasno razvidno, saj Sonce in Merkur prejemata neharmonične vplive Neptuna (odvisnost) in Lune iz 7. hiše javnosti in partnerstva – poslovnega in zasebnega, to pa jasno kaže tudi na težaven odnos s starši (posebej z očetom) in s partnerji (Južni Lunin vozel na vrhu 7. hiše), ki ne le, da niso zmogli prepoznati zanjo pogubnega vpliva odvisnosti, ampak so si pred njim zatiskali oči ali na nek način pri tem celo sodelovali.

Povezave zvezd iz ozvezdja Čaša (Crater) s planeti ali pomembnimi točkami v osebnem horoskopu lahko vidimo tudi na primerih številnih drugih ustvarjalcev: Kurt Cobain in Annie Lennox imata Ascendent v bližini zvezde Alkes, Amy ima tukaj vladarja Ascendenta in Sonce. Ascendent in Sonce Leonarda Cohena blizu zvezde Labrum in vladar Ascendenta in Jupiter v horoskopu Danyja DeVitta dopolnjujeta to sliko. V vsakem primeru gre za povezavo osebnega horoskopa z ozvezdjem Čaša (Crater) z zelo osebno točko ali planetom, s katerim je oseba predstavljena v horoskopu. Če sta v kombinacijo vključena Sonce in Jupiter, ki simbolizirata uspeh, slavo in bogastvo, je to formula za uspeh.


Avtorica: Dubravka OBERŽAN, ISAR CAP, astrologinja in astroterapevtka

SE NADALJUJE

  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več