Mogočen vstop v leto 2019

Fotografije: google.com

Sončni mrk na 15° Kozoroga

V leto 2019. vstopamo mogočno. Mars nas je prav na novega leta dan, ko je vstopil v svoje znamenje Ovna, napolnil z novo energijo, s pogumom, da odločno in brezkompromisno sledimo svojim ciljem.

Vstop Merkurja v znamenje Kozoroga 5. januarja nas po daljšem obdobju optimističnega in brezskrbnega  zaupanja, da je vse mogoče, spušča na realna tla. To je čas za postavljanje dolgoročnih ciljev,  ko trezno ocenimo okoliščine in ko natančno in realistično načrtujemo naslednje korake. Nikakor to ni čas za impulzivne odločitve, čeprav nas v to vleče energija kvadrata, v katerega se v naslednjih dneh povezujeta Mars in Merkur.  Tik pred spremembo znaka se je Merkur še povezal v harmonični (trigonski) aspekt z Uranom in nas prešinil z izvirnimi idejami in z novimi spoznanji. Energija Kozoroga, kjer je njegov moto »hiti počasi«, nam bo pomagala, da bomo o svojih zamislih in projektih trezno razmislili in se osredotočili na bistveno in pomembno. Za dolgoročne in stabilne rezultate je ključno, da se umirimo, da vztrajno sledimo svojim ciljem in spoštujemo sprejete dogovore in zaveze, pri tem pa smo vendarle pripravljeni sprejemati tudi drugačna mnenja in se po potrebi prilagajati. Ozkoglednost, togost v razmišljanju, tudi pesimizem pa so lahko v tem obdobju največji izziv, posebej še za tiste, ki imajo v osebnem horoskopu podobne energije (Merkur v Kozorogu ali v težavnih povezavah s Saturnom).    

Že v nedeljo 6. januarja se bosta Sonce in Luna združila na 15°Kozoroga in to bo hkrati prvi letošnji Sončni mrk.  Mrki so pojavi, ki se ponavljajo periodično in praviloma v paru. Mlaj v bližini osi Luninih vozlov je Sončni mrk, ki mu praviloma čez 14 dni (ob polni Luni) sledi še Lunin mrk.

15° Kozoroga je stopinja Jupitrovega pada – tam se njegove lastnosti (brezskrbni optimizem, ekspanzija, širjenje, želja po učenju in potovanjih) najšibkeje izražajo. Sonce in Luna se nahajata skoraj natančno med Saturnom in Plutonom. Prvi pooseblja ambicioznost, disciplino, zanesljivost, sprejemanje odgovornosti in izpolnjevanje dolžnosti. Pluton je gospodar življenja in smrti in omogoča popolno preobrazbo, včasih tudi na boleče načine z rezi in z odstranjevanjem tistega, kar ne podpira več napredka in s tem pripravi podlago za obnovo in ponovno rast. V skladu z zakonitostmi Univerzuma, kjer vse poteka ciklično.

Zato je energija tega mrka predvsem transformativna. Cilji, ki si jih postavljamo v tem obdobju, so praktični in dolgoročni. Za njihovo doseganje bomo morali nekaj spustiti, opustiti, morda tudi komu odpustiti in zapustiti cono udobja ter se z zaupanjem, da bodo naši napori obrodili sadove, prepustiti nečemu novemu, neznanemu.  Morda se bomo morali soočiti z lastnimi omejitvami, zdelo se nam bo, da smo ujeti v okoliščine. Odgovor na izzive tega obdobja se ponuja v simboliki Kozoroga in močnega Saturna (trdo delo, samodisciplina, vztrajnost in odločnost, da premagamo ovire) in ob podpori ogromne transformativne energije Plutona.  

Fiksne zvezde in Sončni mrk na 15°Kozoroga

V neposredni bližini stopinje prvega letošnjega mrka se nahajata dve pomembni fiksni zvezdi (govorim seveda o njuni projekciji na ekliptiko): 

Poleg Vege iz ozvezdja Lyra, ki daje karizmo, moč in bogat umetniški talent, se na 15°Kozoroga  nahaja še Alia iz ozvezdja Serpens – Kače. Astrološko zvezde iz ozvezdja Kače predstavljajo veliko moč, ogromno energijo, ki povezuje oba svetova – svet živih in onostranstvo. Kača vedno predstavlja poseben talent, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Ta je pogosto povezan s sposobnostmi zdravljenja (zdravniki, zdravilci), vedno pa predstavlja sposobnost transformacije in regeneracije. 

Izjemno moč, pa tudi znanje in modrost, je mogoče uporabiti na najbolj plemenite načine: v procesu zdravljenja in popolne transformacije pomagati ljudem do popolne ozdravitve. V neugodnih  povezavah pa lahko opozarja tudi na nevarnosti.

Uran, ki je v letu 2018 po 7 letih zamenjal znamenje in po 84 letih spet vstopil v znamenje Bika, zdaj zaključuje obdobje retrogradnosti na 28.°Ovna, kjer se bo obrnil prav na dan mrka. Zato bo to obdobje zaznamovano tudi s sproščenimi energijami Urana, ko želimo izraziti svojo drugačnost, posebnost, ko se želimo osvoboditi starih, utečenih načinov delovanja in smo  pripravljeni  prevzeti  več tveganja.

Po Uranovem obratu bodo po dolgem času vsi planeti v direktnem gibanju in s tem bodo sproščene energije, iz katerih bomo delovali usmerjeni v prihodnost.

K večji sproščenosti, predvsem na področju ljubezenskih in romantičnih odnosov nas bo vabila Venera, ki bo v ponedeljek iz strastnega in posesivnega Škorpijona prestopila v lahkotno, brezskrbno in optimistično znamenje Strelca. Iz strastnega erotičnega objema v lahkotne, ognjevite avanture.

  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več