Spet ta Merkur!

Fotografije: google.com

Planetarne energije vas bodo vznemirile toliko, kot je v vas samih nemira. Če ste notranje umirjeni in če ste energijsko uravnoteženi, vas noben zaplet ne more vreči iz tira.

Merkur je retrograden 3 ali 4 krat letno in v letošnjem letu je retrograden v vodnih znamenjih: februarja v znamenju Rib, julija se bo vrnil v znamenje Raka in v oktobru in novembru bo retrograden v Škorpijonu.  

Danes ves dan miruje (seveda le navidezno) na 4°28' Leva, ponoči ob 1:14 uri pa bomo priča njegovemu obratu in vse do 31. julija bo njegovo gibanje, gledano z Zemlje, retrogradno – drugič letos.

V realnosti seveda Univerzum ohranja svoj ritem nenehnega gibanja in Merkur gre svojo pot. Retrogradnost Merkurja in vseh drugih planetov je le optična iluzija, ki jo zaznavamo gledano z  Zemlje, a to je že druga tema.

Kako občutimo retrogradnost Merkurja?

Merkur v astrologiji predstavlja vse vrste komunikacije, govor, pisanje, potovanja, avtomobile, promet, novice, računalnike in računalniško opremo, sklepanje pogodb, trgovanje in podobno. Kadar je retrograden, se nam na teh področjih dogajajo zastoji in zapleti, nesporazumi, nejasnosti in zmeda, prekinitve in podobne nevšečnosti.

Projekti, ki smo jih začeli pred tem, se zapletajo, nekatere stvari je treba ponovno preveriti in zaradi tega lahko pride do zamud. Vsekakor napredujemo počasneje, kot smo želeli. Odločitve, ki jih sprejemamo v času retro Merkurja, bomo pozneje, ko bomo natančno pretehtali vse informacije, morali spremeniti.

Predvsem pa je obdobje retro Merkurja priložnost, da o preteklih zadevah ponovno razmislimo, da jih pretehtamo in dobimo drugačen pogled. Je tudi priložnost, da v odnosih spremenimo, kar je treba spremeniti in opustimo, kar ne podpira našega napredovanja ali ovira naš razvoj. Na vseh področjih.

Merkur, Mars in Uran - oborožimo se s strpnostjo in potrpljenjem

Posebej naj to opozorilo velja za prvi teden po obratu (do 15. julija), ko bosta Merkur in Mars v konjunkciji pod stresnim in uporniškim vplivom Urana iz Bika. Ponovno se bomo morali ukvarjati z neko zadevo iz preteklosti in neharmonično povezani Merkur – Mars - Uran predstavljajo eksplozivno mešanico impulzivnosti, nestrpnosti in nepotrpežljivosti, začinjeno z agresivnostjo in željo po uveljavljanju, zato se oborožimo s potrpljenjem. 

Sicer ne bomo zmogli procesirati vseh informacij in bi sprejemali napačne odločitve, ali pa se bomo odzivali prenagljeno in pretirano. Težave bomo imeli že s poslušanjem sogovornika in bomo že vnaprej »vedeli«, kaj nam hoče povedati. Zdelo se bo, da se vse odvija prepočasi. Potem pogosto prekinjamo sogovornika, mu segamo v besedo, po svoje zaključujemo njegove misli in podobno. K temu bodo pripomogli neharmonični aspekti Sonca z Jupitrom (arogantnost, pretirana častihlepnost in nastopaštvo), s Saturnom in Plutonom (ovire, težave z avtoritetami, boj za prevlado, brutalna demonstracija moči ali popolna nemoč kot druga stran te medalje) v dneh pred Luninim mrkom   16. julija.

Vse to seveda privede do napetosti in nervoze, saj je tokratna retrogradnost Merkurja močno zaznamovana z bojevito marsovsko energijo. Ko je v juniju Merkur dosegel stopinjo retrogradnosti (23 Raka), je bil v konjunkciji z Marsom in hkrati v opoziciji s Plutonom. Živčna napetost, nervoza, občutek da smo (bili) napadeni je lahko v nas izzvala burne čustvene reakcije. 

Rak ni reaktivno znamenje, zato je ostala ta energija pod površjem, ostale so zamere in jeza, napetosti, ki se stopnjujejo v dneh, ko je Merkur stacionaren in spet v konjunkciji z Marsom, tokrat v Levu. To pa je energija poguma in odločnosti, da se uveljavimo in dosežemo svoje. Pod vplivom nestrpnosti in uporništva (Uran), lahko zdaj ta zadrževana negativna čustvena energija silovito izbruhne, zato je nasvet, da se umirimo in najprej poslušajmo in premislimo in šele potem reagirajmo, več kot na mestu. Ko se bo Merkur vrnil v znamenje Raka (19. julij), bomo sprejemali odločitve čustveno in tudi naše reakcije bodo lahko zelo čustvene. Ponovno se bomo ukvarjali z zadevami iz preteklosti, ki zadevajo družino in dom, naša čustva in vse zadeve, ki jih v astrologiji predstavlja Merkur.

Pripravimo se na zastoje v prometu in zaplete na potovanjih (osebni dokumenti, rezervacije, težave z avtomobilom ipd.). 

Komunikacijske šume, ko sogovornika vsak po svoje razumeta sporočilo in prihaja zaradi tega do nesporazumov, rešujmo s strpnostjo in humorjem. Ta vedno pomaga! Dopustimo, da smo morda sogovornika narobe razumeli ali on nas in da nihče ni hotel drugemu škoditi. Z empatijo, z dobronamernostjo in konstruktivnim pristopom je lažje.

Če morate sklepati pogodbe v tem obdobju, natančno preverite vsa dejstva in si vzemite čas za razmislek. Kljub temu se lahko zgodi, da boste morali naknadno popravljati napačno izpolnjene podatke.

Informacije in sporočila, ki jih bomo dobili v tem obdobju, je bolje preveriti dvakrat. Ni vse suho zlato (ali sveta resnica), kar slišimo in preberemo.

Težave z uporabo interneta, povezav in komunikacijske opreme, s telefoni, z nakupi ali s plačevanjem na daljavo (preko interneta) in podobno vzemite v zakup in se ne razburjajte pretirano.

Skratka, retrogradni Merkur bo spet preizkušal naše potrpljenje tja do 15. avgusta, ko se bo vrnil na stopinjo, s katere se bo jutri podal v svojo drugo letošnjo retrogradno avanturo - na 4° Leva.

Kako na osebni ravni čutimo vpliv retrogradnega Merkurja?

Tisti, ki imate v natalni karti retro Merkurja, jo boste najbolje odnesli, saj vam je ta energija znana, je del vas. Če je Merkur v osebnem horoskopu posebej izpostavljen, potem njegov vpliv močneje zaznavate. Tako boste njegov vpliv močneje čutili, če imate Sonce, Luno ali pomembno točko horoskopa v znamenjih Dvojčkov in Device. Področje njegovega vpliva opisuje hiša, v kateri se nahaja območje retrogradnosti (23° Raka do 4° Leva), pa tudi hiši v znamenju Dvojčkov in Device. Poglejte še, kje se nahaja Merkur v vašem osebnem horoskopu.

Nekaj priporočil, kako preživeti  obdobje retrogradnega Merkurja

Izogibajmo se:

-besednim spopadom,

-ostrim, nepremišljenim in strastno silovitim reakcijam,

-impulzivnemu sprejemanju odločitev in mnenj na podlagi nepopolnih informacij,

-preveč ihtavemu in tveganemu vedenju, ko nepremišljeno zanemarimo nevarnosti,

-bodite strpni in pazite nase v prometu! Izsiljevanje prednosti in neprevidno prehitevanje v škarje nas lahko drago stane. In prav vseeno je, kdo je imel prednost, ko se soočamo s posledicami nesreče.

Veliko potrpljenja, dobre volje in humorja vam želim. Potem je vse lažje. Predvsem pa ne jemljite vsega preveč resno. Planetarne energije vas bodo vznemirile toliko, kot je v vas samih nemira. Če ste notranje umirjeni in če ste energijsko uravnoteženi, vas noben zaplet ne more vreči iz tira.

Objem.

Dubravka





  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več