Kaj je astroterapija?

Avtor: Dubravka Oberžan, 8. september, 2018

Fotografije: google.com

V astroHealingu "zdravimo" planete natalnega horoskopa in njihove aspekte ter sproščamo napetosti ob težavnih tranzitih in progresijah z uporabo ustrezne kombinacije esenc.

Vir: google.com

Vsak problem, ki ga občutimo, je posledica porušenega ravnovesja v nas samih. Negativne misli in čustva, kot so žalost, jeza, strah, sram, krivda, zavist, ljubosumnost, občutek nemoči, nizka samopodoba in podobno, nas hromijo in nas ovirajo na poti osebnostnega razvoja in samouresničitve. Hkrati sprožajo v nas neprimerne odzive na zunanje okoliščine. Tako lahko odreagiramo pretirano čustveno ali povsem hladno, arogantno in agresivno. Lahko se povsem umaknemo in se ne znamo postaviti zase, drugič spet se pretirano in nerazumno izpostavljamo tveganju in kljubujemo brez pravega razloga. Do sebe in drugih smo pretirano kritični, perfekcionizem nas duši, nikoli nismo res zadovoljni z doseženim. Težko prepoznamo ali se soočimo z realnostjo in živimo v iluzijah, ali pa življenje dojemamo kot težko in depresivno. Počutimo se ogroženo ali smo povsem apatični. Zato pogosto podležemo predsodkom in smo netolerantni do ljudi, ki mislijo drugače, v najbolj skrajni obliki se to izraža kot fanatizem.

V astrologiji omenjena negativna čustvena stanja lahko opišemo z medsebojnimi vplivi različnih planetov v osebnem horoskopu, ki je v bistvu naš energijski zemljevid, in s položajem planetov v znamenjih in hišah. Seveda pa jih zaznavamo kot posebej težavne,  ko so aktivirani s težavnimi tranziti ali progresijami,  

Energijska astrologija

Energijska astrologija človeka obravnava celostno, kot duhovno,  čustveno, mentalno in telesno bitje, ki živi povezan z drugimi v  socialni mreži – torej tudi kot socialno bitje. Če se na katerem koli  področju življenja soočamo s težavami, ki jih ne zmoremo obvladovati, to  kaže na energijsko neravnovesje v nas samih.

Vir: google.com

V rojstni astrološki karti, natalnem horoskopu, so v simboličnem jeziku Univerzuma zapisane naše značajske lastnosti, odnos do sveta, ki nas obdaja, naša življenjska pot in usoda.

Če njena simbolna sporočila prevedemo v jezik energijske astrologije, lahko z njo razložimo, kako se izraža vitalna energija človeka. Lahko rečemo, da je natalna astrološka karta energijski zemljevid osebe. Sedem planetov,  od Lune do Saturna, ki predstavljajo telesne energijske centre - čakre, in transcendentni Uran, Neptun in Pluton, ki predstavljajo zunajtelesne čakre, naše duhovne portale, preko katerih se povezujemo z višjimi nivoji zavesti, opisujejo našo energijsko anatomijo.

Energijska anatomija - čakre

Vir: Priročnik za energijsko astrologijo, dr Lea Imširagić, mr sci

V energijski astrologiji energijsko anatomijo opisuje 7 telesnih čaker, ki so razporejene vzdolž hrbtenice,  glavnega telesnega meridiana, in 3 izventelesne čakre v našem eteričnem  telesu. Njihova naloga je, da zagotavljajo dovajanje energije za  nemoteno delovanje vitalnih funkcij in telesnih organov, s katerimi so  povezani in, nemoten pretok energije po telesu.

Na podlagi astrološke karte ugotovimo:

 • kakšno je energijsko stanje na nivoju posamezne čakre,
 • ali je katera od čaker blokirana oz. je njen energijski potencial šibkejši,
 • ali je omogočeno neovirano kroženje energije na nivoju posamezne čakre in tudi med čakrami,
 • v kakšni meri je naše osebno energijsko polje uravnoteženo,
 • pa tudi, kako in na katerem življenjskem področju se soočamo s posledicami neravnovesja.

Nezavedne energijske obrazce, posebej še tiste, ki jih odklanjamo in zavračamo, tiste, s katerimi se ne znamo soočiti in jih ne sprejemamo kot del nas samih, doživljamo v odnosu z drugimi ljudmi in jih prepoznavamo izven sebe kot ovire in težavne življenjske okoliščine nasploh. 

Kako vzpostavimo energijsko ravnovesje

V energijski astrologiji uporabljamo različne tehnike za uravnoteženje energije telesa (čaker):

 • astroHealing z esencami,
 • energijske vaje,
 • prehrana (tudi post ob določenih dnevih),
 • frekvence,
 • afirmacije,
 • meditacija.

S  temi tehnikami dostopamo do problema na različnih nivojih: telesno z energijskimi vajami in s spremembo prehrane, mentalno z meditacijo in afirmacijami, na čustvenem nivoju, na nivoju eteričnega telesa pa z esencami.  (Več na http://astrohealing.si/Podrobnosti )

Uporaba esenc v AstroHealingu

Vir: lastna fotografija


V tridesetih letih prejšnjega stoletja  je angleški zdravnik dr.  Edward Bach razvil sistem, s katerim je  negativna čustvena stanja  blažil in jih odpravljal z naravnimi  učinkovinami, esencami,  pridobljenimi iz rastlin.  

Esence so naravne učinkovine, ki vsebujejo energijski zapis, vibracijo, preko katere nam posredujejo informacijo o pravilnem delovanju določenega energijskega centra (čakre) in s tem vplivajo na njegovo "zdravljenje" - vzpostavljanje ravnovesja. Z drugimi besedami: v astroHealingu "zdravimo" planete natalnega horoskopa in njihove aspekte ter sproščamo napetosti ob težavnih tranzitih in progresijah z uporabo ustrezne kombinacije esenc. 

Dr. Bach je v delu s pacienti spoznal, da so bolezenski  simptomi  le telesni odraz zadržanih in nepredelanih negativnih  čustev. Če ničesar v življenju ne spremenimo, v procesu  zdravljenja sicer odpravimo  simptome, ne pa tudi globljih vzrokov za  nastanek bolezni, zato se ta  lahko sčasoma ponovno vrne.

 Dr.  Bach  je povezal je negativna čustvena stanja z esencami, ki ta stanja   blažijo in jih sčasoma povsem odpravijo. Pozneje so njegovemu delu   sledili drugi, tako da imamo zdaj na voljo še številne druge skupine   esenc, ki pa vse delujejo na enaki osnovi: z energijsko vibracijo. 

S spreminjanjem neustreznih čustvenih stanj, s sproščanjem notranjih napetosti (naše eterično telo) postopoma vzpostavimo energijsko   ravnovesje, to pa pomeni, da obvladujemo vsa področja svojega življenje in energijo zavestno usmerjamo v konstruktivne projekte.  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več