ZVEZDNI UTRIP MAJA 2019

Začetek meseca v dinamičnih energijah Ovna

Merkur, Venera in prva dva dneva maja tudi Luna, so v znamenju dinamičnega in aktivnega Ovna in Merkur je v harmonični povezavi z Marsom (oster um, jasne ideje, neposrednost). Ko se približujejo 20. stopinji, se povezujejo v težaven kvadrat s Saturnom in osjo Luninih vozlov, takoj za tem še v kvadrat s Plutonom in v trigon z Jupitrom. 

Kako naj opišem to energijo? Impulzivnost, spontanost in neposrednost, mladostna energija, neodvisnost in pionirski duh  Ovna trčijo na oviro, ki jo predstavlja Saturn.  Soočanje z realnostjo, zunanje omejitve, strah in negotovost, pa tudi čisto realne ovire, zaradi katerih začenjamo dvomiti o lastnih odločitvah. Ko se bodo planeti približevali kvadratu s Plutonom, bo še več negotovosti in strahu, tudi sumničavosti in bolj intenzivno bomo to občutili.  Preverjanje informacij, če se v njih med vrsticami ne skriva še nekaj negativnega, tudi manipuliranje z dejstvi z namenom, da se sogovorniku vsili drugačno prepričanje nas lahko zavrtijo v negativizem, a le za kratek čas.

Pluton in Jupiter sta na 23. stopinji sosednjih znamenj, zato se bodo planeti skoraj istočasno povezovali še v harmonični trigon z Jupitrom, ki bo odpihnil dvome in odprl povsem nov pogled na stvari in vlil zaupanje, da se bo vse dobro izteklo.  Pogovor z osebo, ki ji zaupamo in v njej vidimo moralno avtoriteto ali učitelja, ki razmišlja modro, ima širino pogleda in duha in za katero vemo, da deluje s plemenitimi nameni, nam lahko pri tem pomaga.

Si predstavljate, da ste se polni idej in navdušenega pričakovanja namenili v zabaviščni park in se veselite spusta po velikanskem toboganu? Ko pridete na vrh, boste mnogi ob pogledu proti dnu občutili neprijetnost in negotovost (Saturn), ki se lahko stopnjuje v pravo paranojo (Pluton), najraje bi pobegnili. Na prijazno in pomirljivo prigovarjanje tistih, ki so že izkusili vznemirljivo vožnjo, se v nekem trenutku opogumite – ker veste, da se bo vse dobro izteklo. (Jupiter)

No, tako se bomo spuščali po toboganu z Merkurjem prve dni maja in podvomili o svojih zamislih in odločitvah in ker se mu bo pridružila Luna, bomo tudi čustveno precej vznemirjeni. V  ljubezenskih odnosih bo nekaj tega nemira med 7. in 10. majem, ko bo Venera prehajala 20° – 23° Ovna.

Merkur v znamenju Bika (6. – 21. maj) in Dvojčkov (21. maj)

Ideje, ki so se pojavljale v nejasnih obrisih, ko je Merkur skoraj 2 meseca »lebdel« v znamenju Rib, so z Merkurjem v Ovnu dobile jasno podobo. Spodbujeni z energijo Marsa iz znamenja Dvojčkov, ki se prav na začetku maja harmonično povezuje z Merkurjem, in tudi Jupitra, jih bomo želeli predstaviti drugim in jih pridobiti za svoje načrte.

Ko bo Merkur v znamenju Bika (6. maj – 21. maj), se bomo osredotočili na praktične ideje, zanimala nas bo njihova uporabna vrednost in tudi izvedljivost. Bolj bomo osredotočeni na vsakdanje stvari in na čutne zaznave. Bolj bomo prizemljeni, previdni in tudi bolj potrpežljivi, a bomo težko spremenili prepričanje ali se odločali za novosti. In prav k temu nas nagovarja Uran, ki je zdaj na 3.° Bika, zato bo njegovo prvo srečanje z Merkurjem v znamenju Bika po cca 80 letih (8. maj) še posebej zanimivo in vznemirljivo, a čustveno prijetno in izpolnjujoče (blagodejni vpliv Lune iz Raka).

Kar je vznemirjalo naše misli in se odražalo tudi na načinu komunikacije v začetku meseca (kvadrati Saturna, Luninih vozlov, Plutona), bo Merkurju v Biku dalo večjo stabilnost in trdnost, predvsem pa tudi konkretno izvedbo, ker se energije zemeljskih znamenj podpirajo in so planeti v njih v harmoničnih trigonskih aspektih. Potrpežljivo in z odločnostjo se bomo lotili načrtovanja in jasno in brez odstopanja bomo sledili svojim ciljem.

Samo nekaj ur potem, ko bo Sonce vstopilo v intelektualno in komunikativno znamenje Dvojčkov (21. maj), mu bo sledil še Merkur in s tem se naša mentalna energija povsem spremeni. V ospredju je spet komunikacija, intelektualne razprave, celo hiperprodukcija idej, ki bo na višku ob koncu meseca, ko se bo Merkur povezoval v opozicijo z Jupitrom. Pred tem bo še nekaj zmede, nejasnosti, morda tudi neresnic in zavajanja (kvadrat Neptuna iz Rib), pa težkih misli, negotovosti in notranjih napetosti (spet neharmonična povezava s Saturn – J Lunin vozel – Pluton).


Venera v znamenju Ovna in Bika (15. – 8. junij)

Planet ljubezni, lepote, umetnosti in harmonije domuje v znamenju Bika, zato bo tu v ospredju čutnost in hedonizem vseh vrst, tudi lenobno brezdelje. Zadovoljstvo moramo občutiti telesno z vsemi čutili, pa naj gre za hrano (brez pretiravanja, če gre!), denar ali ljubezenske izkušnje, v katerih si želimo čustveno in telesno zadovoljstvo. Posebej strastno se bodo kresale ljubezenske energije, ko se bosta Mars in Venera že v dneh pred vstopom v novo znamenje (egzaktno 14. maj) na zadnji 29. stopinji znamenj harmonično povezala v sekstil.

Kupovali bomo praktične stvari trajne vrednosti. Odnos do lastnine in do denarja, pa tudi odnos do ljudi, ki nam veliko pomenijo se lahko sprevrže v neprijetno posesivnost, zato drugim nikar ne omejujmo svobode ali jih »dušimo« z nadležnimi vprašanji ali vsiljevanjem.

Kot sem že prej zapisala pri Merkurju, bo nekaj vznemirjenja na čustvenem področju, v  ljubezenskih odnosih ali v zvezi z denarjem, ko se bo 18. maja Venera predstavila Uranu na svojem terenu (znamenje Bika) že skoraj na 4.°Bika.  Pomembno je, da ohranimo mirno kri in se odzovemo razumsko, čeprav bomo pod vplivom Marsa (takrat bo že v Raku) bolj nagnjeni k čustvenim reakcijam in bomo želeli ohraniti položaj, kot smo ga vajeni.

Ko se bo Venera ob koncu meseca (30. maj) harmonično povezala z Neptunom (romantično hrepenenje, umetniški navdih) in z Luninimi vozli, bomo v ljubezenskih odnosih občutili mir in skladnost, saj bo hkrati že v varnem trigonskem objemu Saturna, s katerim se bo povezala v egzakten aspekt prvi dan junija. To še posebej velja za zemeljska (Bik, Devica, Kozorog) in vodna (Rak, Škorpijon, Ribi) znamenja.

Umetniki pa boste v teh energijah svojim kreativnim zamislim pustili prosto pot. Čas je posebej ugoden za izdelovanje praktičnih in uporabnih predmetov (npr. keramika, izdelki iz gline, kiparjenje).  

Mars v znamenju Dvojčkov in Raka (15. maj – 1. julij)

V začetku maja se Mars v znamenju Dvojčkov povezuje s težavnim aspektom (kvinkunks) najprej s Saturnom (omejitve, strogost) in Plutonom (intenzivnost, želja po maščevanju, boj za prevlado) in skoraj hkrati tudi v opozicijo z Jupitrom. To na eni strani generira vrsto idej in zamisli, ki pa so bolj teoretične, visoko leteče, a žal še daleč od uresničitve. Na drugi strani pa ves ta zanos trešči v zid soočanja z realnostjo, ko drugi niso enako navdušeni ali tem idejam povsem odkrito nasprotujejo, kar seveda vnaša veliko notranje napetosti.

Z Marsom v znamenju Raka (po 15. maju) bomo zelo občutljivi in tudi reagirali bomo zelo čustveno. V bistvu bo vsa naša aktivnost odvisna od razpoloženja, tako da bomo delovali precej muhasto. Energija Marsa v Raku je bolj usmerjena navznoter in ne v neposredno delovanje navzven, zato se pod pritiskom  čustvena napetost v nas stopnjuje. Do ljudi, ki so nam blizu, bomo zelo zaščitniški.

Sonce v Biku, od 21. maja v znamenju Dvojčkov

Sonce je v začetku meseca na 10° Bika in se bo 21. maja skupaj z Merkurjem preselilo v znamenje Dvojčkov. V znamenju Bika velja posebej poudariti povezovanje Sonca, ki nam daje vitalnost, energijo, samozavest in voljo, da sledimo svojim ciljem, z Neptunom. Naše sanje in vizije bodo dobile realno podobo in s podporo Saturna in Plutona se bomo lahko lotili čisto konkretnih načrtov. Če moramo nekaj opustiti ali spremeniti in postaviti na novo, je sredina meseca (8. – 14. maj) pravi čas za to.  

Mlaj na 14 °Bika (5. maj)

Sonce in Luna začenjata nov ciklus 5. maja malo po polnoči na 14° Bika in imata v tem času en sam aspekt – harmonični sekstil z Neptunom, ki budi sanje in vizije, da se z optimizmom zazremo v prihodnost. Energija je lahko usmerjena v kreativno umetniško izražanje, tudi v duhovnost, meditacijo in skrb za druge. Bolj bomo senzibilni in intuitivno bomo zaznavali občutke ljudi okrog sebe. Z empatijo in občutljivostjo se bomo nanje odzivali in si želeli intimne bližine in pristnih medsebojnih odnosov.

Najmočnejši aspekt v času mlaja je opozicija Marsa in Jupitra, ki nam daje pogum in moč, samozavest in željo po uspehu. Ob neharmoničnem aspektu je vedno nevarnost, da v vsem pretiravamo in potiskamo naša prizadevanja preko meje. Zato poskušajmo ohraniti občutek za pravo mero, bodimo strpni do drugih in poskusimo ohraniti samokontrolo.  

Polna Luna na 27° Škorpijona (18. maj)

Z Luno v Škorpijonu bomo čustveno zelo občutljivi, globoki in pronicljivi. Globoko notranje doživljanje, pravo čustveno dramo, bomo le s težavo izrazili. Lahko se bomo zapletli v čustvene razprave in prepire. Poskušajmo obvladovati čustva in se odzivati mirno in premišljeno. Pretirane čustvene izbruhe bi pozneje, ko bo napetost popustila, obžalovali.  

Retrogradnost planetov v maju

Kar trije planeti so se v aprilu obrnili retrogradno in bodo retrogradni vse poletje:

Jupiter 10. aprila na 24. stopinji Strelca in se bo do 11. avgusta vrnil do 14.° Strelca.

Pluton 24. aprila na 23.° Kozoroga in bo retrograden do 3. oktobra, ko se bo obrnil na 20° Kozoroga  - prav na stopinji obrata Saturna.

Saturn 30. aprila na 20° Kozoroga in bo retrograden do 18. septembra, ko se bo obrnil na skoraj 14° Kozoroga.

Pluton in Saturn sta se pred obratom povsem približala in sta bila  oddaljena 2,5 stopinji okrog 20. stopinje Kozoroga (in malo čez). Njuno medsebojno delovanje, energija ki jo čutimo že vse leto in kar bo dajalo ton tudi dobršnemu delu naslednjega leta, je energija, s katero se podirajo stare strukture in se postavljajo nove. Procesi, ki se dogajajo v družbi, se dogajajo tudi znotraj nas in v obdobju retrogradnosti bomo imeli priložnost, da se nanje pripravimo, jih sprejmemo in se temu prilagodimo.  

Objem.

Dubravka


  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več