ZVEZDNI UTRIP MAJA 2020

Fotografije: google.com

Mesec ljubezni je v znamenju retrogradnih planetov, ki se (seveda navidezno) pomikajo nazaj in na ta način simbolno usmerjajo naš pogled v pretekle dogodke. Po Plutonu, ki se je podal na svojo redno retrogradno pot 25. aprila, se bodo po polni Luni do sredine meseca zvrstili še Saturn (11. maja), Venera (13.) in Jupiter (14.), in zdelo se nam bo, da se dogajanje okrog nas upočasnjuje.

5. maj:  Premik osi Luninih vozlov v Dvojčka / Strelca

V naslednjem letu in pol bo Severni Lunin vozel (sečišče) v komunikativnem in radovednem znamenju Dvojčkov in težišče našega zanimanja in delovanja se seli na področje učenja, pridobivanja novih znanj in informacij, pa tudi iskanja novih načinov povezovanja in komuniciranja. Naraščajoče nezaupanje do virov informiranja in zaradi tega dvom v objektivnost informacij nas bosta spodbujala, da sami raziskujemo in poiščemo informacije iz različnih virov in si na podlagi tega ustvarimo lastno mnenje.

Z Južnim Luninim vozlom v Strelcu bodo na preizkušnji naša prepričanja, vse, v kar smo doslej verjeli in  zaupali, da je resnično. Na preizkušnji bodo splošno veljavni etični standardi, na katerih temelji naša civilizacija in nekatere bomo pod vplivom novih spoznanj in spremenjenih okoliščin spreminjali ali celo opuščali. Dojemanje sveta, kot ga poznamo danes, se spreminja. Če so bili še pred nekaj meseci tudi najbolj oddaljeni predeli sveta zlahka dosegljivi, si bomo v prihodnje, tudi ko se bodo državni ukrepi glede prehajanja meja sprostili in bomo sami prevzeli odgovornost za svojo varnost, previdneje in na podlagi preverjenih informacij izbirali potovalne cilje.

Čez noč se je moral zaradi zdravstvenih razmer spremeniti način podajanja znanja na vseh nivojih, od elementarnega do akademskega, in ta se bo v prihodnjem obdobju verjetno razvijal v prevladujočo obliko izobraževanja. Predavanja, seminarji, tečaji in druga izobraževanja se v celoti selijo na platforme, ki omogočajo (tudi) šolanje na daljavo in vse bolj opuščamo tradicionalne (Kozorog) načine poučevanja.

7. maj: Polna Luna na 17° Škorpijona: empatija, idealizem, kreativni navdih

Intenzivna in kompleksna, tudi čustveno globoka  polna Luna nas sooča s škorpijonskimi temami življenja in smrti, obvladovanja ali podrejanja, pa tudi zaupanja in lojalnosti ali manipuliranja in izdaje. Sonce v Biku in v tesni povezavi z Merkurjem na zavedni ravni osvetljuje našo vezanost za materialno, konkretno in praktično, Luna na čustveni in instinktivni ravni odseva notranjo potrebo, da se temu odrečemo in «spustimo«, a to seveda ne gre brez notranjih napetosti, negotovosti in strahov.

Četudi bi imeli težave z besedami izraziti, kaj čutimo, bomo s harmoničnim vplivom intuitivnega in sočutnega Neptuna zmogli prepoznati občutenja drug drugega. Skratka, lažje se bomo sporazumevali intuitivno, skozi občutenja, kot z veliko besedami. Neptunsko se bomo nanje odzivali z razumevanjem, sprejemanjem in z empatijo.

Harmonična povezava Neptuna s Soncem in predvsem njegova zelo tesna povezava z Merkurjem nas navdaja z optimizmom in idealizmom, prihodnost se nam končno zdi bolj svetla. Kreativni navdih je še ena od manifestacij neptunskega vpliva in s harmonično povezavo Marsa in Venere se odpirajo poti za sproščanje umetniškega potenciala ali enostavno uživanje v umetniških stvaritvah drugih.

11. maj: Saturnov retro obrat na 1°57' Vodnarja

Slika: google.com

Zdaj je že stacionaren in njegov vpliv (odgovornost, obveznosti, omejitve, strah) se lahko v teh dneh stopnjuje. Retrogradnost je bolj kot za delovanje v smeri razrešitve problema ali napredovanje v določeni smeri, čas, ko se oziramo nazaj, na prehojeno pot. Priložnost, da analiziramo pretekle dogodke in o njih ponovno razmislimo. Morda se bomo ob tem soočali z dvomi, tudi občutki krivde in s strahom, posebej še, ko se bo Saturn za nekaj mesecev v začetku julija (2. 7.) vrnil v znamenje Kozoroga do 25. stopinje. Po obratu 29. septembra se bo dokončno napotil v Vodnarja, kjer se bosta z Jupitrom ob koncu leta združila v še eno veliko konjunkcijo, zdaj že lahko rečemo, prelomnega leta 2020.


11. maj: Merkur v znamenje Dvojčkov

V dneh pred vstopom v Dvojčka se bo z zadnjih stopinj Bika harmonično povezoval s Plutonom (globoka spoznanja, razkrivanje skrivnosti) in z Jupitrom (razumevanje problema, iskanje smisla). V svojem znamenju je Merkur živahen, radoveden in komunikativen, a tudi površen in (pre)hitro se naveliča. V komunikaciji, učenju in presojanju informacij, ki jih bo v tem obdobju na pretek, lahko zato prehitro izvlečemo napačne zaključke, posebej še ob mlaju, ko bo Merkur v tesni konjunkciji z Venero in oba pod negativnimi vplivi Neptuna (zavajanje, nejasnosti, nesporazum, neresnične informacije, idealiziranje…….). 

Že 28. maja bo Merkur vstopil v občutljivo znamenje Raka in v središče zanimanja postavil skrb za druge in za lastno čustveno zadovoljstvo. Znali bomo prisluhniti in tudi izraziti svoja čustva.


13. maj: Mars v znamenju Rib

Z Marsom v Ribah sledimo svojim idealom in sanjam, motivira nas delovanje za skupno dobro in neke višje cilje, pomoč drugim (dobrodelnost) nas izpolnjuje in navdihuje.  

Mars bo v Ribah do 28. junija, potem bo vse do konca leta in še prvi teden januarja 2021 v borbenem in impulzivnem znamenju Ovna, od tega bo približno 2 meseca od sredine septembra do sredine novembra retrograden (navznoter usmerjena energija, velike napetosti, frustracije).


13. maj: Venerin obrat na 21°50' Dvojčkov

Slika: google.com

Venera se bo letos zaradi retrogradnosti pomikala po znamenju Dvojčkov kar 4 mesece (še prvi teden avgusta), od tega 44 dni retrogradno (do 25. junija). V tem obdobju nam ponuja v razmislek, kakšna je realna slika naših odnosov z drugimi, kaj je tisto, kar nas v resnici razveseljuje in kako komuniciramo s partnerjem in nasploh v odnosih. Po dolgotrajnem obdobju izolacije si bomo želeli obnoviti stike s prijatelji in več druženja. S hrepenenjem se bomo spominjali preteklih ljubezni, morda se nam oseba iz preteklosti nenadoma spet oglasi (okrog mlaja, ko bosta Merkur in Venera v konjunkciji, a tudi v tesnem kvadratu z idealističnim in romantičnim Neptunom), a temu zaradi omenjenih planetarnih vplivov ne gre pripisovati večjega pomena, ker nam Neptun zamegljuje objektivnost in slika gradove v oblakih.

Če se za nami vlečejo sence nerazrešenih ljubezenskih odnosov iz preteklosti, se bomo zelo verjetno morali s tem soočiti in jih razrešiti s pogovorom.

14. maj: Jupitrov retro obrat na 27°Kozoroga

Slika: google.com

Projekti in načrti za prihodnost se upočasnjujejo in včasih povsem zastanejo v obdobju retrogradnega Jupitra. Čeprav nas to frustrira, je hkrati priložnost za razmislek, ali smo si zastavili prave cilje in ali jih lahko v trenutnih razmerah tudi uresničimo. Kot kaže, bomo tudi  potovalne in počitniške načrte prilagajali trenutnim razmeram.

20. maj: Sonce v znamenju Dvojčkov

Harmonične povezave Sonca nekaj dni pred vstopom v znamenje Dvojčkov (Pluton in Jupiter) in takoj na začetku znamenja ob mlaju še s Saturnom vlivajo voljo, optimizem in notranjo moč, pa tudi potrpljenje, da se problemov lotimo s samozavestjo, odločnostjo in prepričanjem v končni uspeh.

Z znamenjem Dvojčkov je poudarek na raznovrstnih informacijah, neosebnem intelektualnem pristopu in komunikaciji.

22. maj: Mlaj na 2° Dvojčkov


Sonce in Luna začenjata nov ciklus v tesnem trigonu s Saturnom, ki se zdaj počasi pomika nazaj (seveda le navidezno) in je zato njegov vpliv še posebej močan. Predvsem kaže, da se bodo razmere počasi začele umirjati in da lahko tudi na dolgi rok računamo na večjo stabilnost. Morda celo, da smo se nekako sprijaznili z omejitvami in smo jih pripravljeni še nekaj časa tolerirati. Velja pa upoštevati, da se Saturn v začetku julija (2. 7.) za nekaj mesecev vrača v Kozoroga, kjer nas bo še zadnjič v tokratnem 29 – letnem ciklusu opomnil, da želi za vsako ceno ohraniti status quo, ko gre za obstoječe strukture (oblasti, meje, tradicijo, ponotranjene navade in rutino).

Da le ni vse, kot se nam zdi in kot je videti na zunaj, jasno kaže kvadratna povezava Neptuna z Merkurjem (ob polni Luni smo imeli harmonični sekstil – idealizem, intuicija, navdih) in retrogradno Venero. Če nič drugega, se moramo zavedati, da informacije, ki so nam trenutno na voljo, niso nujno resnične in objektivne. Lahko nas zavedejo, da si  ustvarimo idealizirano sliko, ki je bolj odraz naših želja kot realnega stanja. Enako velja za ljubezenske odnose, ki jih skozi ves mesec barva pretirani idealizem Neptuna, ko so romantična pričakovanja nerealno visoka in ni enostavno (če sploh) ustreči tem pričakovanjem. Razmere nas silijo, da veliko več časa kot sicer preživimo drug z drugim. Naj bo to priložnost za pogovore, ki smo jih v preveliki naglici življenja odlagali za "primernejši čas." Zdaj je morda primeren čas.

Kvadrat Marsa bo sicer vnesel nekaj napetosti, tudi čustvenih odzivov, ki pa jih bomo lažje obvladali s potrpežljivostjo in umirjenostjo (vpliv Saturna), čeprav si Mars v povezavi z Uranom želi vznemirjenja in tvega preveč. Žene nas želja po spremembah, delovanje je podrejeno idealizmu (za skupno dobro, za osvoboditev), pri tem želimo biti kar se da izvirni in inovativni. Težava je v tem, da z Marsom v Ribah ne moremo jasno usmeriti delovanja, cilji niso jasni in se bolj ravnamo po občutkih.

28. maj: Merkur v znamenju Raka

Komunikacija in razmišljanje bosta bolj čustveno obarvana, tudi zanimanje bo usmerjeno v bolj  osebne zadeve. Znali bomo prisluhniti drugim in tudi povedati, kaj čutimo. Komunikacija bo bolj subtilna in intuitivna, tudi pristranska in manj objektivna, če se bo treba postaviti na stran bližnjih.







  • Deli s prijatelji:

Preberite tudi

Preberite več o astroterapiji in astrohealing-u v naših prispevkih.

Mlaj v Tehtnici

Oktobrski mlaj v znamenju Tehtnice in v opoziciji z Uranom prinaša izzive, nepričakovane spremembe in preobrate, ki nas bodo dodobra pretresli. Zarad...

Preberite več